19. 11. 2010.

Razotkrivanje mitova 2: Da li je Srbija (opet) izašla iz recesije?


Ponet najnovijom vešću o tome kako smo izašli iz recesije (znam, nije nova vest, vi ste čitali u januaru), zapitam se šta tu ne valja?

Naši političari kao da veruju u staru narodnu: ako neku laž ponoviš dovoljno puta onda ona postaje istina. Sudeći po istoriji, to dosad nije uspevalo.

No, ostavimo laži po strani i vratimo se temi. Tema je Recesija u Srbiji

Teorija

Šta je uopšte recesija? 
Prema enciklopediji, recesija je makroekonomska pojava kojom se označava da jedan privredni sistem beleži opadanje bruto-domaćeg proizvoda u toku najmanje dva uzastopna kvartala (tromesečja).
I tu je sve jasno.

Završetak recesije je stvar koja je diskutabilna...
Naime, ona se u teoriji retko pominje. Zvanične definicije u enciklopediji nema (osim vrlo dramatičnog rezultata sa imenom „Biće krvi“, za koji se iskreno nadam da je greškom upao ovde.) Stoga je svako napravio svoju definiciju. Tako svoju definiciju ima Microsoft (?!?), Time, ali i svaka šuša.
Kad smo kod šuša, domaće šuše vole definiciju koja kaže da jedan kvartal sa pozitivnim rastom BDP-a znači da nema više recesije (zgodne li definicije). Iako je, potpuno logično da su za to potrebna 2 uzastopna kvartala sa rastom.

Praksa

Kretanje BDP-a po kvartalima možete naći na sajtu Zavoda za statistiku. Izveštaj izgleda ovako. Obratićemo pažnju samo na Stope rasta desezoniranog bruto domaćeg proizvoda u Republici Srbiji, u stalnim cenama 2002. godine (promene, prema prethodnom kvartalu, %).

Dakle, posle Q3 2008 (jer su Q2 i Q3 imali negativan rast) moglo se konstatovati da je Srbija ušla u recesiju, stoga je dotična izjava čoveka koji kuva kafu data u Q1 2009 - laž, jer je domaća privreda u tom trenutku već bila u recesiji.

I da li smo izašli iz recesije?

Po šušama - jesmo. Najmanje dvaput. 
Prvi kvartal sa rastom je bio Q3 2009, ali je onda ponovo Q4 2009 bio negativ (ali pošto nije bilo 2 uzastopna kvartala, nismo ponovo ušli u recesiju). Te je Q1 2010 bio pozitivan, što bi značilo da opet nismo u recesiji, iako nismo ni bili prethodno...

Po ozbiljnim ljudima, jesmo, mada veoma tesno. Rast na 2 uzastopna kvartala od 0.3 i 0.8% u Q1 i Q2 2010 je prilično diskutabilan rast (nisam siguran kolika je greška u merenju, ali ne može biti daleko). Stoga je moguće da, ako sad proglasimo izlaz iz recesije, uskoro zapadnemo u novu...  

Što i nije tako loše (za šuše)... Izaći ćemo mi i iz nje (jedno 5-6 puta).

A za kraj, šta ste vi uradili kako bismo izašli iz recesije. Ništa? Jebite se!

Нема коментара:

Постави коментар