2. 12. 2010.

Razotkrivanje mitova: Blogovanje sa mobilnog


Već neko vreme posedujem HTC Desire (zbog čega ću Telenoru još neko vreme dugovati neke pare, ali to je druga priča) i vrlo brzo sam se navikao na njega. Kao i svaki drugi telefon, vrlo brzo je postao neizostavni deo mog života, a Android platforma mi se sad čini sasvim prirodnom (iako je prelazak sa Symbiana S60 na Android 2.2 bio veoma mukotrpan i bolan). Kako, po preporuci iz knjige (Menadžer za 1 minut, str. 35), nikada ne pamtim brojeve telefona, adrese, obaveze, niti nosim sat - telefon je za mene sve: od sata i imenika do rokovnika, podsetnika, budilnika, šoping liste (pokazalo se kao prilično korisna aplikacija), notesa za ideje, čuvara zapisa o dugovima, sertifikata za online plaćanja, USB fleša, ali i mp3 plejera... e, da, on je i telefon, naravno. A vidim da će vrlo skoro postati i novčanik. Očekujem da se uskoro pojave i ključevi od stana i kola u vidu aplikacije za Android, pa da ispraznim sve iz džepova...

Osim svih ovih funkcija koje su moji telefoni prihvatali, jednu po jednu, kako su dolazili novi modeli, pitao sam se da li je smart phone upotrebljiv za nešto ekstremnije, odnosno da li može da zameni laptop u nekom segmentu (koji može da donese neke prihode)? Tako sam došao na ideju da pokušam da napišem post korišćenjem isključivo telefona.

Rezultat?

Tekst koji čitate je napisan isključivo na mobilnom telefonu...

Iako servisi za blogove nude neke alate koji uprošćavaju i olakšavaju rad sa blogovima, među kojima je i email2blog, ipak postoje brojne prepreke na ovom putu mobilnog blogera.

Najveći problem je posledica malog ekrana (ili meni trebaju naočare sa velikim uveličavanjem) čime se gubi na preglednosti celog teksta. Zbog toga je teško skakati pogledom sa jednog dela teksta na drugi i ubacivati neke teze za kasniju razradu. Zbog toga se može desiti da ste neku misao ponovili ponovili u tekstu ili da neke ideje ostanu .

Za razliku od samog pisanja bloga, sporedne stvari (ustvari najvažnije stvari za profesionalnog blogera) poput praćenja statistike na Google Analytics-u, ili prijavljivanje na blog agregatore gotovo da nije moguće obaviti sa mobilnog telefona (jer u nekim browserima neki sajtovi ne rade, te morate da menjate browser-e... domaći agregatori uglavnom nemaju verzije prilagođene mobilnim telefonima...).

Zbog svega ovoga, proglašavam mit pisanja bloga na mobilnom telefonu (u skladu sa pravilima Mythbustersa): „mogućim, ali malo verovatnim“ (plausible).

Ako i ti imaš iskustva sa blogovanjem, ili drugim poslom koji si (pokušao da) obaviš sa mobilnog telefona, slobodno ih podeli sa nama u komentarima na ovaj tekst.

1 коментар:

  1. Nikada mi nije jasno bilo zašto bi neko pisao blog sa mobilnog telefona?! Treba da smisliš rečenicu razradiš temu itd itd, nije komforno ni malo, mobilni je za tweet i ostalo forme kratkih poruka...
    Bravo Zorane lepo pišeš.

    ОдговориИзбриши