3. 12. 2010.

Trendovi: Dragi čitaoci bloga, ja sam mrtav!

Juče me je na Twitteru dočekala neprijatna poruka od, omiljene mi, Lady Gage:


Verujem da ste već čuli za ovu akciju u vezi sa HIV/ADIS-o. Ukoliko niste preporučujem Vam da prvo pročitate tekst o ovoj akciji objavljen u magazinu Story, pa tek onda ovaj tekst. U svakom slučaju, ova akcija je poslužila samo kao inspiracija za ovaj tekst.

Ono što mene trenutno brine su moguće zloupotrebe ovakvih akcija. Pri tom ne mislim na zloupotrebe humanitarnih fondova, kao što je slučaj Katarine Rebrače, koje se mogu sankcionisati, i od kojih se možemo zaštiti, već jedne drugačije u kojoj mladi mogu početi da imitiraju svoje idole, jer to što njihovi idoli rade prilično kul.
Naravno da me ne brine to što bi mladi pokušali na ovaj način da prikupe sredstva za pomoć nekoj marginalnoj grupi. Brine me mogućnost da iskoriste ovu šemu radi sticanja lične materijalne koristi.

Zamislite telegram tipa:
MAMA TATA - JA SAM MRTAV DO DALJNJEG STOP AKO ŽELITE PONOVO DA PRIČATE SAMNOM POŠALJITE 2000 DINARA STOP
koje šalju studenti svojim roditeljima (možda će pre to biti SMS nego telegram, ali telegram mi se činio odgovarajućim, pošto je tradicionalni kanal za obaveštavanje o smrtnom ishodu).

Ali ima i goreg. Već mogu da naslutim kako stotine korporacija istražuju mogućnost da iskoriste ovu ideju radi povećanja profita. Pitate se kako? Pa evo kako (samo nemojte posle da kažete da sam im ja dao ideju):

Zamislite igrate FarmVille (farmu na Facebooku, za neupućene: nema mnogo veze sa Farmom na Pinku, ako se izuzmu ovce koje su u glavnoj ulozi u obe) i odjednom vam u igrici stiže poruka da je vaš komšija (vlasnik komšijske farme), inače vaš dragi prijatelj sa Facebooka – NA SAMRTI! I da, ako želite da nastavi da živi, obrađuje svoju farmu, šalje vam ovce i pomaže vam na vašim poljima - treba da uplatite 10 folara (Facebook valuta)! Ako se uz to stavi i vremensko ograničenje od samo nekoliko minuta da delujete ili da zauvek izgubite prijatelja (koji se može naljutiti što niste hteli da mu spasete život dajući 0.01$, i tako prestane da vam bude prijatelj), ne sumnjam da će većina onih koji to mogu i uplatiti novac.


Ne igrate farmu, pa mislite da ste bezbedni... Razmislite o ovome: isto to Vam može učiniti Vaš omiljeni telefonski operater (blokirajući Vam određene brojeve, bar dok ne kupite dopunu „Dizanje prijatelja iz mrtvih“)!

Ja mislim da bi ovo moglo biti prilično isplativo po pomenute korporacije. Da li Vi mislite da ne bi uspelo?

Dragi čitaoci bloga, ja sam od sada, pa nadalje - mrtav. Ako želite da ja ponovo budem živ i pišem postove na ovom blogu, uplatite 50 din na moj račun. Ili bar napišite neki komentar.

3 коментара:

  1. Не знам како да уплатим 50 динара, али, ево- пишем коментар. Прво, блог без коментара није блог. Коментара нема без читалаца. Читалаца нема без интеракције. Дакле, морате коментарисати туђе блогове (сем ако нисте позната личност) како би неко коментарисао Ваше. У супротном, тешко да ће се неко сетити да проба да укуца zrobulj.blogspot.com у браузер и провери има ли шта на тој адреси. Једноставно, допустите људима да сазнају за Вас.

    Блог је интересантан. Можда има и тема у које се не разумем, али је интересантан.

    ОдговориИзбриши
  2. hehehe, kad imas opciju da umesto like kazem kul pristajem da komentarisem :D
    nema sanse da bi uspelo. mnogo je lako naci nove drugare na farmville-u xD

    ОдговориИзбриши
  3. Ja nisšta nisam razumeo...

    Da li si ti živ?

    ОдговориИзбриши