11. 1. 2011.

Trendovi: Promašena tema

Za oko mi je zapao jedan trend u oglašavanju, koji bismo generalno mogli nazvati „promašena tema“. Ona se manifestuje na različite načine, ali izdvojio bih sledeće:

- Deluje kao da je reklama za jednu vrstu proizvoda, ali na kraju saznate da je za drugu: tu spadaju sve porno reklame poput Supa C ili Kinder Bueno, ali i ozbiljnije poput Raskamatite se (raskomotite se?) ili rekalma za IDEA koja je reklama za jednu Tursku seriju, reklama za prašak za veš koja je reklama za magazine o poznatima. Naravno, ne računam tu pogrešno shvaćene poruke iz reklama poput one „jedna strana konditorska kompanija tvrdi da kocka njihove čokolade ima teleportacijske moći“ kakve bivaju objavljene na Njuzu
- Deluje kao da je reklama namenjena jednoj ciljnoj grupi, a ustvari je za drugu: recimo u reklame za proizvode za tinejdžere i roditelje često stavljaju bake (iako one skoro nikada nisu kupci tih proizvoda), i to uvek u sporednoj ulozi, i tako da izazivaju (pod)smeh. Primera ima koliko hoćete: Chipsy, Pipi i Gudi, Lion,...  Naravno, ovde ne računam reklame koje imaju baku kao simbol, metaforu. Zloupotrebu dece u neću ni da pominjem.
- Neretko, kanali komunikacije nisu prilagođeni ciljnoj grupi koja bi trebala da kupi proizvod. Čak ćete na stranim kablovskim kanalima, na kojima se emituje samo strani program sa titlovima, naći kampanje za proizvode namenjene deci koja još uvek ne umeju da čitaju. Mislite da se prašak za veš ne reklamira na sportskim kanalima? Varate se.
Pored ovih, postoje i druge kategorije koje bi se mogle podvesti pod „promašenu temu“.
Zašto se to dešava?


Moje mišljenje je da se vrši prevelik pritisak na agencije da budu „kreativne“. Kako agencije nisu sposobne da beskonačno izmišljaju nove stvari, one pribegavaju ovakvoj „zameni teza“ u kojoj je standardno rešenje za jednu situaciju primenjeno na potpuno drugoj situaciji (na kojoj deluje kao novo i sveže, drugačije).
Kao rezultat celog ovog procesa javljaju se iste ili slične kampanje za različite kategorije proizvoda, ciljne grupe i sl... (Kad bih ovde stavio neki jasan primer, tekst bi bio savršen, ali evo nečeg što je pri ruci:
1, 2, 3, 4, 5) Sa aspekta posmatrača (potencijalnog korisnika) ovo uvodi, ono što se u tehnici naziva „šum“ ili „spam“, ali bi se u nekim ekstremnim slučajevima moglo protumačiti i kao prevarno oglašavanje. Šum utiče na to da smo još više pretrpani oglasnim porukama koje nam skreću pažnju, a koje uopšte nisu namenjene nama (jer  proizvodi koji se oglašavaju tim porukama nisu namenjeni nama).


Šta je rešenje?

Iskreno, ne vidim ni jedno. Ovakve reklame i dalje važe za „kreativne“ i osvajaju mnoga priznanja i nagrade. U takvom, komercijalizovanom svetu, ima malo mesta za ovakvu logiku.

1 коментар: